Из корнеплодных культур хорошей лежкостью обладают свекла, брюква, пастернак, с ними обычно никаких проблем при хранении не возникает. Хуже хранятся репа, редька, морковь, петрушка, сельдерей. Петрушки и сельдерея обычно заготавливают немного, поэтому их корнеплоды на зиму лучше высушить.
Репу, редьку и морковь держат в ящиках, переслоенными речным песком. Вместо влажного песка можно использовать мох. Заранее собранный и просушенный на солнце, он очень удобен при хранении овощей, к тому же обладает фитонцидными свойствами, легок в обращении и служит несколько лет. Сохранность корнеплодов повышается, если их предварительно опылить мелом (200-300 г на 10 кг продукции) или опрыскать настоем из хвои (50 г на 1 л воды, настоять 3-5 дней).
Старинный народный опыт позволяет хорошо сохранять корнеплоды, погружая каждый в сметанообразную болтушку из глины и затем немного подсушивая. Складывают их в обычные ящики.
Корнеплоды от пересыхания и от соприкосновения друг с другом защищает глиняный панцирь. Интересен следующий способ: чистые обсушенные корнеплоды окунают в горячий парафин, в который предварительно, чтобы придать ему эластичность, добавляют немного воска.
Такая обработка позволяет сохранить продукцию в течение 4-5 месяцев совершенно свежей.
Great work! This is the kind of info that should be shared around the internet. Shame on Google for no longer positioning this put up upper! Come on over and discuss with my site . Thank you =)
I couldn’t resist commenting
Perfect work you have done, this website is really cool with fantastic information.
I will immediately snatch your rss feed as I can’t in finding your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me understand in order that I may subscribe. Thanks.
Some truly interesting points you have written.Assisted me a lot, just what I was looking for : D.
Hello, you used to write magnificent, but the last few posts have been kinda boring?K I miss your super writings. Past several posts are just a bit out of track! come on!
Thank you for some other informative blog. The place else may just I get that kind of info written in such an ideal way? I have a mission that I am simply now running on, and I’ve been on the look out for such information.
As I website owner I conceive the content material here is very excellent, thankyou for your efforts.
you will have an excellent weblog right here! would you wish to make some invite posts on my weblog?
A person necessarily lend a hand to make seriously posts I would
state. That is the very first time I frequented your web page and so far?
I surprised with the research you made to create this particular publish amazing.
Excellent process!
This is very attention-grabbing, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your website in my social networks!