Данное растение в народе именуют поникающим или степным луком. В подземных частях побега и листьях очень много аскорбиновой кислоты и каротина, легкоусвояемых сахаров, минеральных соединений и эфирных масел. Повышенное содержание железистых солей делает данную культуру ценным диетическим продуктом.
Лук-слизун — это распространенный травянистый многолетник, относящийся к семейству луковых. Данное растение имеет характерную особенность: после срезания зеленой ботвы на поврежденных участках постепенно выступает сок густой, слизистой консистенции. В течение сезона вегетации листья остаются очень нежными, сочными и ароматными. По сравнению с другими разновидностями лука слизун почти не содержит едких веществ, придающих побегу острый вкус, поэтому луковицы и листья можно использовать для приготовления салатов и летних закусок.
В течение первого сезона вегетации степной лук образует зеленое перо, причем первые листья появляются над поверхностью почвы уже в начале апреля. В середине второго летнего сезона начинается цветение, а к сентябрю уже созревают семена.
Луковицы лука-слизуна очертаниями напоминают конус и располагаются попарно на длинном корневище, горизонтально расположенном под верхним слоем субстрата.
Толщина подземного побега может достигать 2—2,5 см. Стебель уплощенный, до полуметра в высоту, листья также плоские, с гладкой поверхностью, собранные у основания в пучки по 5—8 штук. Листья и стебли по запаху напоминают чеснок, но обладают менее выраженным вкусом.
Цветки лилово-розоватые, собранные в зонтик сферической формы. Если оставлять не убранный осенью лук на зимовку, с каждым новым сезоном вегетации он будет постепенно разрастаться по кругу или в виде неправильной спирали.
Лук-слизун обычно выращивают из рассады или высевают подготовленные семена непосредственно в субстрат. Посев производят поздней осенью или ранней весной, оставляя между рядами будущих растений промежутки не менее 60 см. Хорошо развитые растения на 3—4-й год жизни можно размножать делением многозубцовых луковиц, которые также высаживают в открытый грунт весной. Уход за данной культурой такой же, как и за обыкновенным репчатым луком.
Сбор первого раннего урожая можно провести в конце мая. Периодическую срезку пера выполняют по мере отрастания листьев. Лук-слизун можно употреблять в пищу свежим, а также подвергать термической обработке при приготовлении соусов, гарниров и пряных приправ.
393787 596446I got what you intend, saved to fav, extremely nice website . 280779
Keep this going please, great job!
696587 984301The very good intreguing articles maintain me coming back here time and time once again. thank you so considerably. 854788
Howdy! I’m at work surfing around your blog from my
new iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts!
Keep up the excellent work!
59554 779701fantastic post. Neer knew this, regards for letting me know. 271771
Greetings! Very helpful advice in this particular post!
It’s the little changes that make the biggest changes.
Thanks for sharing!
382546 376516An fascinating discussion may possibly be valued at comment. I do believe which you merely write read much more about this topic, it may possibly not often be a taboo topic but normally persons are too few to dicuss on such topics. To a higher. Cheers 502409
Respect to op, some excellent information .
Hey I am so delighted I found your blog page, I really found you by mistake, while I was searching on Google for something else, Anyways I am here now and would just like to say
thank you for a tremendous post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the moment
but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have
time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the excellent job.
Fine way of explaining, and nice paragraph to get information concerning my presentation subject matter, which i
am going to deliver in academy.
194441 728545Hey there, Can I copy this post image and implement it on my individual web log? 557482
It’s going to be finish of mine day, but before finish I am reading this
fantastic article to improve my know-how.
What i don’t understood is if truth be told how you’re no longer actually much more neatly-preferred than you may be now. You are very intelligent. You recognize thus significantly with regards to this topic, produced me for my part consider it from so many varied angles. Its like women and men aren’t involved except it?¦s one thing to do with Woman gaga! Your individual stuffs great. Always care for it up!
After study a number of of the weblog posts on your web site now, and I actually like your manner of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site listing and can be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think.
Wonderful web site. Lots of helpful info here. I am sending it to some pals ans also sharing in delicious. And of course, thank you to your effort!
Hello! I just would like to give a huge thumbs up for the great info you have here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.
I found your weblog website on google and test a few of your early posts. Continue to keep up the excellent operate. I simply additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Looking for forward to studying extra from you in a while!…
Undeniably consider that that you said. Your favorite justification appeared to be on the internet the easiest factor to remember of. I say to you, I definitely get irked at the same time as people think about worries that they just don’t understand about. You controlled to hit the nail upon the highest as well as defined out the whole thing without having side-effects , other people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks
Hello my family member! I want to say that this article is awesome, great written and include approximately all vital infos. I’d like to see extra posts like this.