Использование чабера садового

19
299

Использование чабера садового
Однолетнее пряное растение имеет сильный приятный аромат. Молодые листья у него жгучие, как перец, они богаты витаминами и минеральными солями. Зелень хорошо добавлять в салаты. А вообще чабер кладут в маринады, используют при засолке огурцов и помидоров. Им приправляют первые и вторые блюда, особенно хорошо чабер сочетается с курятиной.

Кидают щепотку в кастрюлю при варке фасоли и гороха. Лучше использовать сухую приправу — при сушке аромат усиливается. В народной медицине чабер считается дезинфицирующим (в нем есть фитонциды), противоглистным и закрепляющим средством. Листья заваривают как чай и пьют его при желудочно-кишечных расстройствах, потере аппетита.

Он утоляет жажду при диабете. Соком чабера и петрушки смазывают место пчелиного укуса. Чабер теплолюбив и светолюбив, не выносит даже незначительных заморозков. Перед посевом семена держат 3 часа в слабом растворе марганцовки, затем подсушивают.

Они мелкие, поэтому глубина заделки не превышает 0,5-1 см. Посевы прижимают доской — прикатывают. Растения на грядке должны находиться друг от друга на расстоянии 15-20 см. Междурядья — 60 см. То, что вырвано при прореживании, найдет применение на кухне.

Зелень убирают в начале цветения, срезая веточки на высоте 8-10 см или в местах разветвлений. После каждой срезки растения подкармливают коровяком. Семенники срезают в период массового побурения семян в нижней части соцветия. Их досушивают и только потом обмолачивают. Сушат его в подвешенном состоянии. В горшках чабер можно выращивать на балконе.

Источник: supersadovod.ru

19 КОММЕНТАРИИ

  1. Wonderful items from you, man. I’ve consider your stuff previous to and
    you’re just extremely magnificent. I really like what you’ve received right
    here, really like what you are saying and the way wherein you
    assert it. You make it enjoyable and you continue to take care of to stay it smart.

    I can not wait to read much more from you. This is actually a great web site.

  2. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon everyday.
    It will always be interesting to read through content from
    other authors and practice a little something from other websites.

  3. 878803 820895Aw, this really is an incredibly good post. In thought I would like to put in place writing like this moreover — spending time and actual effort to create a very good article but exactly what do I say I procrastinate alot by means of no indicates seem to get something accomplished. 543179

  4. With havin so much written content do you ever run into any issues of
    plagorism or copyright infringement? My site
    has a lot of completely unique content I’ve either written myself or
    outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without
    my agreement. Do you know any methods to help prevent content from being ripped off?
    I’d genuinely appreciate it.

  5. Great post. I used to be checking continuously this weblog and I am impressed!
    Extremely helpful info particularly the final part 🙂 I handle
    such info a lot. I was seeking this certain information for a very
    lengthy time. Thanks and best of luck.

  6. 85187 305966hi!,I like your writing so much! share we keep up a correspondence extra approximately your post on AOL? I demand a specialist on this space to solve my dilemma. Could be that is you! Looking ahead to peer you. 712350

  7. 473942 906850This article is really appealing to thinking folks like me. Its not only thought-provoking, it draws you in from the beginning. This really is well-written content material. The views here are also appealing to me. Thank you. 206093

  8. I am really enjoying the theme/design of your blog.

    Do you ever run into any web browser compatibility problems?
    A few of my blog readers have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Firefox.

    Do you have any tips to help fix this problem?

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − 8 =