Однолетнее пряное растение имеет сильный приятный аромат. Молодые листья у него жгучие, как перец, они богаты витаминами и минеральными солями. Зелень хорошо добавлять в салаты. А вообще чабер кладут в маринады, используют при засолке огурцов и помидоров. Им приправляют первые и вторые блюда, особенно хорошо чабер сочетается с курятиной.
Кидают щепотку в кастрюлю при варке фасоли и гороха. Лучше использовать сухую приправу — при сушке аромат усиливается. В народной медицине чабер считается дезинфицирующим (в нем есть фитонциды), противоглистным и закрепляющим средством. Листья заваривают как чай и пьют его при желудочно-кишечных расстройствах, потере аппетита.
Он утоляет жажду при диабете. Соком чабера и петрушки смазывают место пчелиного укуса. Чабер теплолюбив и светолюбив, не выносит даже незначительных заморозков. Перед посевом семена держат 3 часа в слабом растворе марганцовки, затем подсушивают.
Они мелкие, поэтому глубина заделки не превышает 0,5-1 см. Посевы прижимают доской — прикатывают. Растения на грядке должны находиться друг от друга на расстоянии 15-20 см. Междурядья — 60 см. То, что вырвано при прореживании, найдет применение на кухне.
Зелень убирают в начале цветения, срезая веточки на высоте 8-10 см или в местах разветвлений. После каждой срезки растения подкармливают коровяком. Семенники срезают в период массового побурения семян в нижней части соцветия. Их досушивают и только потом обмолачивают. Сушат его в подвешенном состоянии. В горшках чабер можно выращивать на балконе.
841917 217472As I web site owner I think the articles here is rattling superb , thanks for your efforts. 177672
179015 190543I adore your wp style, wherever did you download it by means of? 469580
Wonderful items from you, man. I’ve consider your stuff previous to and
you’re just extremely magnificent. I really like what you’ve received right
here, really like what you are saying and the way wherein you
assert it. You make it enjoyable and you continue to take care of to stay it smart.
I can not wait to read much more from you. This is actually a great web site.
609567 895077Really informative and great complex body part of articles , now thats user pleasant (:. 28036
Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon everyday.
It will always be interesting to read through content from
other authors and practice a little something from other websites.
878803 820895Aw, this really is an incredibly good post. In thought I would like to put in place writing like this moreover — spending time and actual effort to create a very good article but exactly what do I say I procrastinate alot by means of no indicates seem to get something accomplished. 543179
What’s up it’s me, I am also visiting this web site regularly,
this web site is in fact good and the viewers are
actually sharing good thoughts.
With havin so much written content do you ever run into any issues of
plagorism or copyright infringement? My site
has a lot of completely unique content I’ve either written myself or
outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without
my agreement. Do you know any methods to help prevent content from being ripped off?
I’d genuinely appreciate it.
Great post. I used to be checking continuously this weblog and I am impressed!
Extremely helpful info particularly the final part 🙂 I handle
such info a lot. I was seeking this certain information for a very
lengthy time. Thanks and best of luck.
145319 14121Some truly beneficial information in there. Why not hold some sort of contest for your readers? 771202
Hi to every body, it’s my first visit of this website; this weblog carries amazing and genuinely fine
information designed for readers.
737798 985822I believe one of your advertisements triggered my internet browser to resize, you might want to put that on your blacklist. 613179