Выращивание тыквы

208
739

Выращивание тыквы
Популярное огородное растение, получившее широкое распространение в XVIII веке и успешно культивируемое на огородах до настоящего времени.

Спелая тыква имеет очень вкусную мякоть, в которой содержится очень много полезных для человека веществ: легкоусвояемых углеводов, сахаров, каротина, витаминов группы В, РР, С, пектинов, минеральных соединений, органических кислот. Данную бахчевую культуру рекомендуется включать в ежедневный пищевой рацион при заболеваниях сердечно-сосудистой системы, атеросклерозе, дисфункции почек и печени, кожных недугах. Натуральные пектины улучшают пищеварение, выводят из организма токсичные продукты обмена веществ. Свежая мякоть полезных плодов применяется для компрессов, накладываемых на ожоги слабой степени и шелушащиеся участки. Семена тыквы используются в качестве естественного средства против глистных инвазий.

С ботанической точки зрения тыква является стелющимся однолетником, относящимся к семейству тыквенных. Длина стебля взрослого растения может достигать 5 м, существуют также низкорослые и кустовые сортовые разновидности. Листья очень крупные, пластинчатые, цветки желтоватые или ярко-оранжевые. Плод представляет собой ягоду — многосемянку с плотной или рыхлой корой и сочной грубоватой мякотью.

Тыква плохо переносит даже кратковременные заморозки, для вызревания полноценно развитых плодов требуется температура воздуха не ниже 25° С. Поскольку данная культура чувствительна к освещению, ее обычно высаживают на открытых участках огорода.

В средней полосе России успешно акклиматизировано более 20 сортов полезной овощной культуры. Для раннеспелых разновидностей продолжительность периода вегетации составляет около 3 месяцев, для среднеспелых — до 4,5 месяца, для позднеспелых — не менее 5 месяцев.

Бирючекутская 27 — раннеспелый сорт с твердой, очень плотной корой. Плоды короткие, овальной или цилиндрической формы, с выпуклым ребрами, окрашенные в желтовато-оранжевый оттенок с хорошо заметными черными полосами. Масса созревшей тыквы достигает 6 кг.

Витаминная — популярный среднеранний сорт, выращиваемый преимущественно для зимнего хранения. В сочной вкусной мякоти содержится очень много каротина. Плоды довольно крупные, вытянутые в длину, ярко-оранжевые.

Волжская серая 92 — среднепоздняя разновидность тыквы, отличающаяся высокой урожайностью при соблюдении основных правил ухода за растениями. Обладает устойчивостью к летним засухам, не повреждается при транспортировке и длительном хранении. Плоды очень крупные, уплощенные, округлые, кожура бледно-серая, мякоть темно-желтая или оранжевая, слегка мучнистая и очень сладкая.

Грибовская зимняя 139 — высокоурожайная среднеспелая разновидность. Пригодна для продолжительного хранения. Плоды массивные, слегка уплощенные, кожура гладкая, нейтрально-серого оттенка. Мякоть светло-желтая, очень сочная, сладковатая.

Грибовская кустовая 189 — скороспелый сорт с плодами, покрытыми очень плотной корой. При благоприятных условиях обладает очень высокой урожайностью. Плоды яйцевидных очертаний, слегка ребристые, желтоватые с зелеными продольными полосами. Масса спелой тыквы может достигать 5 кг. Мякоть ярко-оранжевая, жесткая, сочная.

Миндальная 35 — популярный раннеспелый сорт тыквы, выращиваемый для зимнего хранения. Плохо переносит засуху и высокую температуру воздуха летом. Плоды некрупные, уплощенные, красно-оранжевые с зелеными полосами, кожура гладкая. Мякоть имеет оригинальный аромат горького миндаля и очень сладкий вкус.

Мозолеевская 49 — высокоурожайная разновидность среднераннего типа. Может храниться в течение длительного времени. Во время засухи листья могут увядать, при недостатке влаги тыквы не вызревают. Плоды некрупные, овальные или цилиндрические, желтые с зелеными полосами. Кожура тонкая, плотная, по жесткости напоминает древесину. Мякоть оранжевая, волокнистая, не очень сочная.
Для того чтобы получить обильный ранний урожай, можно выращивать тыкву из рассады. Посадочный материал следует отобрать, выбраковывая неполноценные, мелкие и деформированные семена, затем качественные экземпляры замочить в растворе комплексной минеральной подкормки или нитроаммофоски, через сутки ополоснуть теплой водой и обсушить на марле. В целях закаливания рекомендуется поместить семена на нижнюю полку холодильника (время проведения данной процедуры составляет около 5 часов). Высадку будущей рассады целесообразно производить в торфяные горшочки с почвенной смесью, чтобы в дальнейшем избежать повреждения тонкой корневой системы молодых растений. До появления над субстратом первых всходов следует накрыть горшочки однослойной полиэтиленовой пленкой. Температура воздуха не должна опускаться ниже 15° С, иначе будущие тыквы будут плохо развиваться. За 7—9 дней до высадки рассады на постоянное место произрастания следует начать постепенное закаливание.

В качестве подкормок для тыквы используют специальные комплексные смеси, состоящие из минеральных солей и органических соединений. Рассаду рекомендуется высаживать на гряды в начале июня, чтобы уберечь молодые всходы от возможных почвенных заморозков.

Посев семян тыквы в открытый грунт производят в последней декаде мая. Глубина заделки составляет около 4 см. Поскольку взрослые растения имеют достаточно крупные размеры, целесообразно отводить под каждый экземпляр не менее 1 м2 (в зависимости от сортовой принадлежности). Первое прореживание ростков выполняют непосредственно после их появления над поверхностью субстрата. После разворачивания пятого полноценного листа отбраковывают недоразвитые, деформированные и мелкие растения.

Тыкву рекомендуется сажать на средних суглинках, обладающих нейтральной кислотностью. Для получения хорошо развитых плодов почва должна содержать много гуминовых соединений и растворимых минеральных солей. В отличие от других овощей данная культура абсолютно нетребовательна к условиям произрастания, поэтому ее можно разместить в любом уголке приусадебного участка, свободном от других посадок. В качестве растений-предшественников рекомендуется использовать капусту, репчатый лук, свеклу, редьку, репу, фасоль, травянистые зеленные многолетники.

Подготовленные гряды осенью тщательно перекапывают с одновременным внесением подкормки — перепревшего навоза, листового перегноя, фосфорных и калийных минеральных смесей, аммиачной селитры или специальных комплексных удобрений, предназначенных для представителей семейства тыквенных.

В течение сезона вегетации рекомендуется провести 2—3 подкормки комплексными органоминеральными смесями. Удобрения не должны попадать на листья и стебли тыквы, иначе возможно появление химических ожогов.

Полив данной культуры должен быть обильным, но не слишком частым. Первое увлажнение почвы производят через 8—10 дней после высадки в открытый грунт, затем — через 1,5—2 недели и далее по мере подсыхания верхнего слоя субстрата. Рыхление грунта рекомендуется выполнять после каждого полива, следя за тем, чтобы мелкие корешки оставались неповрежденными.

Для ускорения плодоношения и увеличения урожайности подросшие тыквенные растения можно прищипывать. После образования 2—3 полноценных завязей верхушку плети осторожно удаляют. Боковые ветви также желательно прищипнуть. Для профилактики заболеваний от точки прищипывания до первой завязи следует оставить не менее 5 листьев.

Чтобы созревающие тыквы не пострадали от огородных вредителей, под каждый плод можно подложить небольшой кусок фанеры или пластмассы.

Урожай тыквы следует собрать до первых осенних заморозков, иначе плоды будут очень плохо храниться. Чаще всего созревание завершается до середины сентября. Тыквы рекомендуется аккуратно отделять от плетей вместе с неповрежденными плодоножками, чтобы предотвратить попадание патогенных микроорганизмов в толщу мякоти. Даже толстокорые сорта чувствительны к механическим повреждениям коры, поэтому плоды транспортируют с соблюдением необходимых мер предосторожности. Урожай можно хранить в прохладных, хорошо проветриваемых помещениях.

Источник: supersadovod.ru

208 КОММЕНТАРИИ

  1. 30053 982531Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he truly bought me lunch since I discovered it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch! 110252

  2. This design is steller! You obviously know how to keep a reader amused.
    Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!)
    Wonderful job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented
    it. Too cool!

  3. I do enjoy the way you have presented this challenge plus it does indeed supply me personally a lot of fodder for consideration. Nonetheless, coming from what precisely I have observed, I only wish as the reviews stack on that folks remain on point and don’t embark upon a tirade of some other news of the day. Yet, thank you for this excellent point and though I do not concur with it in totality, I respect your standpoint.

  4. Thank you, I have recently been looking for information approximately this topic for a while and yours is the greatest I’ve found out till now. However, what concerning the bottom line? Are you certain in regards to the supply?

  5. I’m still learning from you, but I’m making my way to the top as well. I definitely liked reading everything that is posted on your website.Keep the tips coming. I liked it!

  6. Good day very cool site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your web site and take the feeds additionally?KI’m happy to search out numerous helpful info here within the put up, we’d like develop more strategies in this regard, thank you for sharing. . . . . .

  7. certainly like your web site but you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to tell the truth nevertheless I’ll surely come back again.

  8. My wife and i ended up being quite fortunate when Edward managed to deal with his investigations through the ideas he discovered out of your blog. It’s not at all simplistic to simply possibly be giving out procedures which some people may have been trying to sell. Therefore we understand we now have you to give thanks to for this. The main illustrations you have made, the easy website menu, the relationships you can help engender — it is many unbelievable, and it’s leading our son and us recognize that the theme is thrilling, and that is very essential. Many thanks for the whole thing!

  9. I have not checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I?¦ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

  10. Good website! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the trick! Have a great day!

  11. I feel this is one of the so much vital information for me. And i’m glad studying your article. However should remark on few common things, The site style is wonderful, the articles is in point of fact excellent : D. Good process, cheers

  12. obviously like your website but you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to inform the reality then again I’ll surely come back again.

  13. Along with the whole thing that seems to be developing throughout this particular subject material, a significant percentage of opinions are generally somewhat exciting. Even so, I appologize, because I do not subscribe to your entire theory, all be it exhilarating none the less. It would seem to us that your remarks are actually not completely validated and in fact you are generally yourself not really wholly certain of the point. In any event I did enjoy reading it.

  14. Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

  15. My partner and I absolutely love your blog and find most of your post’s to be exactly what I’m looking for. can you offer guest writers to write content in your case? I wouldn’t mind producing a post or elaborating on a lot of the subjects you write concerning here. Again, awesome weblog!

  16. That is the precise weblog for anybody who needs to seek out out about this topic. You realize a lot its nearly laborious to argue with you (not that I truly would need…HaHa). You undoubtedly put a new spin on a topic thats been written about for years. Nice stuff, just great!

  17. Greetings I am so grateful I found your website, I really found you by mistake, while I was browsing on Yahoo for something else, Anyhow I am here now and would just like to say cheers for a incredible post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the minute but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the excellent job.

  18. I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

  19. I do enjoy the manner in which you have presented this specific matter plus it does indeed present me some fodder for thought. However, coming from what precisely I have seen, I simply just trust when the actual feedback pile on that men and women keep on point and in no way get started on a soap box of the news du jour. Still, thank you for this fantastic point and though I can not agree with this in totality, I value the viewpoint.

  20. I really like your writing style, good information, regards for posting :D. «In university they don’t tell you that the greater part of the law is learning to tolerate fools.» by Doris Lessing.

  21. Howdy are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any html coding knowledge to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

  22. What i do not understood is actually how you are not actually much more well-liked than you might be right now. You are so intelligent. You realize thus significantly relating to this subject, produced me personally consider it from numerous varied angles. Its like women and men aren’t fascinated unless it is one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs outstanding. Always maintain it up!

  23. Good blog! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the trick! Have a great day!

  24. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

  25. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively helpful and it has aided me out loads. I am hoping to give a contribution & help different customers like its aided me. Great job.

  26. I discovered your weblog site on google and check just a few of your early posts. Continue to maintain up the excellent operate. I simply extra up your RSS feed to my MSN Information Reader. Seeking forward to studying more from you later on!…

  27. The very core of your writing while appearing agreeable in the beginning, did not really sit perfectly with me after some time. Someplace throughout the paragraphs you were able to make me a believer but only for a very short while. I nevertheless have a problem with your jumps in assumptions and you would do well to fill in all those breaks. In the event that you actually can accomplish that, I would definitely be amazed.

  28. Can I simply say what a aid to seek out somebody who really knows what theyre talking about on the internet. You definitely know learn how to convey an issue to mild and make it important. Extra individuals need to learn this and perceive this facet of the story. I cant imagine youre no more in style because you undoubtedly have the gift.

  29. Good post. I be taught one thing more challenging on different blogs everyday. It should all the time be stimulating to learn content material from different writers and observe just a little one thing from their store. I’d want to use some with the content material on my blog whether or not you don’t mind. Natually I’ll provide you with a link in your web blog. Thanks for sharing.

  30. Good day! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

  31. I’ve recently started a web site, the info you offer on this website has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work. «A physicist is an atom’s way of knowing about atoms.» by George Wald.

  32. Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

  33. Hey there, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your blog site in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, wonderful blog!

  34. Sumatra Slim Belly Tonic is a dietary supplement aimed at supporting weight loss and metabolic health. It features natural ingredients like herbs and vitamins that may boost metabolism, reduce appetite, and improve digestion. Marketed as a daily tonic, it helps promote a slimmer belly by enhancing the body’s fat-burning processes. Always review the ingredient list and consult with a healthcare professional before starting any new supplement.

  35. Fitspresso is a brand-new natural weight loss aid designed to work on the root cause of excess and unexplained weight gain. The supplement uses an advanced blend of vitamins, minerals, and antioxidants to support healthy weight loss by targeting the fat cells’ circadian rhythm.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here

восемнадцать − один =